Loading... Please wait...

​Robert Parker, The Wine Advocate

Posted

The Wine Advocate är en vin publikation som kommer ut varannan månad. The Wine Advocategrundades 1978 av en amerikansk vinkritiker Robert M. Parker, utan tvekan den mest inflytelserika vinkritikern i världen. Född och uppvuxen i Maryland, USA. Robert Parker arbetade tio år som advokat i Baltimore innan han 1984 startade att skriva på heltid om viner. I dag kan en 100-gradig parker poäng skapa eller förstora ett vin's varumärke.


The Wine Advocate nyhetsbrev blev först känd efter att Parker förutspådde den höga kvalitén på 1982 årgång av Bordeaux viner. Det blev snart en standardreferens för vinkonsumenter av fina viner i USA. The Wine Advocate kan ha en stor påverkan på både priser och efterfrågan på marknaden för fina viner runt om i världen, speciellt från områden Parker har en förkärlek till t.ex. Napa Valley. Se lista över Parkers 100-poängs viner.

I 2006 valde Parker en grupp av anställda att täcka de flesta av världens vinregioner för att recensera och ge betyg i stället för han. Vinkritiker som tog över efter Robert Parker ä b.l.a. Jeb Dunnuck, Luis Gutierrez, Monica Larner, Neal Martin, Lisa Perrotti-Brown, David Schildknecht och Mark Squires. I december 2012 klev Robert Parker av från sin heltidstjänst på The Wine Advocate och utsåg Lisa Perrotti-Brown till ny redaktions chef. Parker har nu kvar en mindre roll i den nya organisationen på Wine Advocate.

The Wine Advocate/Robert Parker 100-poängs skala för viner:

  • 96-100 extraordinärt
  • 90-95 utstående
  • 80-89 knappt över genomsnittet till mycket bra
  • 70-79 genomsnittet
  • 60-69 under genomsnittet
  • 50-59 oacceptabelt

Domaine Dubost Cru Brouilly - Årgång 2013 fick 87/100 av Robert Parker

Parker är känd för att ha smakat och poängsatt många av världens finaste och mest prestigefyllda viner. Vi har manuellt valt ett litet tvärsnitt av dessa poäng, som visas nedan. Inom denna undergrupp är poängen i intervallet 89-100 poänger, den genomsnittliga poängen är 97,2 och 50% av poängerna faller mellan 96-98 poänger.


Sign up to our newsletter